Pandemi Sürecinde KOBİ’lerle Bağımızı Hiç Koparmadık
KOSGEB Başkanı Uzkurt, KOBİ Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada pandemi döneminde KOBİ’lere verilen destekleri anlattı
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, sorunları çözmek için bütün imkanlarıyla KOBİ’lerini yanında olduklarını belirterek “Pandemi sürecinde de KOBİ’lerimizle bağımızı hiç koparmadık.” dedi.
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen KOBİ Zirvesi başladı.
Pandemi Süreci ve İhracat temalı online zirvede açılış konuşmalarını KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt’un yanı sıra TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ile TİM Başkanı İsmail Gülle yaptı.
KOSGEB Başkanı Uzkurt, katılımcılara seslendiği konuşmasında özetle şunları söyledi:
KOBİ’lerin Yanındayız
Geçtiğimiz 30 yıl boyunca KOSGEB olarak, KOBİ’lerin sorunlarını çözmek, sıkıntılarını gidermek, önlerindeki engelleri aşmalarına yardımcı olmak üzere bütün imkânlarımızla KOBİ’lerimizin yanlarında olduğumuz gibi bu pandemi sürecinde de KOBİ’lerimizle bağımızı hiç koparmadık.
Taksitlere Erteleme
KOBİ’lerin bankalara olan nisan, mayıs, haziran dönemine tekabül eden taksitlerinde vade sonuna eklenecek şekilde 3 aylık ertelemeye gittik. Bin 131 işletme ertelemeden faydalandı. Bu süreçte vade sayısını değiştirmediğimiz gibi yasal faiz de uygulamadık.
Yeni Ürünlere Destek
Bu dönemde uzmanlar kişisel temizliğe ve dezenfektan kullanımına dikkat çekerken, bu alanda oluşan yüksek talep bizi farklı projeler düşünmeye itti. TEKNOYATIRIM Destek Programı kapsamında ürün listemize yeni ürünler ilave ettik. Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkânlarla üreten işletmelerimizin, TEKNOYATIRIM Destek Programımızdan faydalanabilmelerini sağladık.
Ek Süre Verdik
Proje süresi yükümlülüklerini ya da girişimcilik programı yükümlülüklerini 11 Mart 2020 ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere, 4 aya kadar ek zaman verdik. Böylece projeler kesintiye uğramamış oldu.
KOSGEB E-Akademi
İşletmelerin hayatta kalma oranlarını arttırabilmek için girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla KOSGEB e-Akademi üzerinden girişimcilere yönelik eğitimler sunmaya devam ediyoruz. Girişimcilerimiz KOSGEB’in bütün desteklerine e-Devlet üzerinden müracaat edebiliyor.
Dijitalleşme Desteği
KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında ilk kez 2019 yılında ilan ettiğimiz “İmalat Sanayinde Dijitalleşme Proje Teklif Çağrıları”na 2020 yılında da devam ettik. Sanayide dijital dönüşüm konusunda proje sunan KOBİ’lerimize; 2019 çağrısında 258 proje için 71,5 Milyon TL destek verirken bu yıl 396 proje için 158 Milyon TL’lik destek kararı aldık.
İhracata Hazırlık
KOBİ’lerimizin bir yandan üretim alt yapılarını teknoloji kapasitelerini geliştirebilmek diğer taraftan da yurt dışı pazarlara açılacak güçlerini arttırmak yani daha rekabetçi kılmak için Yurt Dışı Pazar Destek Programımızla KOBİ’lerimize ihracata hazırlık desteği veriyoruz. Bu programla KOBİ’lerimizi 300 bin TL’ye kadar destekliyoruz. Bu desteklerin yüzde 70’i geri ödemesiz, yüzde 30’u da geri ödemeli.
Tek Çıkış İhracat
TOSYÖV Başkanı Kuleyin, pandemi sürecinde e-ticaret ve uzaktan çalışmanın yeni yöntemler olarak ortaya çıktığını belirterek nitelikli iş gücünün kaybının önlenmesi gerektiğini ve bu süreçten tek çıkışın ihracat olduğunu ifade etti.
Etkisi 2025’e Kadar Sürecek
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, pandemi nedeniyle 82 trilyon dolarlık dünya ekonomisinin ilk etapta 11 trilyon dolar kadar yara alacağının, 2025’e kadar bu etkinin 28 trilyon dolara kadar çıkacağının öngörüldüğünü söyledi.
42 Milyon Dolar Destek
Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, 2020 yılının ilk 11 ayında ihracata yönelik verdikleri sigorta ve kredi desteklerinin geçen sene aynı döneme göre dolar bazında yüzde 6 arttığını kaydederek yaklaşık 42 milyon dolara ulaştığını bildirdi.
4 Ülkeden Biri
TİM Başkanı İsmail Gülle, yılın üçüncü çeyreğinde ihracatını artıran dünyadaki 4 ülkeden birinin Türkiye olduğunu anlatarak “İhracat ailesi olarak pandemi döneminde ne dünyadan gelen talepleri geri çevirdik ne de ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamaktan geri durduk.” dedi.