Close
Close

Kira kontratlarına ait verilecek damga vergisi beyannamesinde depozito dahil edilir mi?

İnteraktif vergi dairesinden işyeri kira kontratı damga vergisi doldururken yıllık brüt kirayı yazdım. Kontratta depozitoyu yazdım. Ancak hesaplamayı yıllık kira üzerinden binde 1,89’dan hesapladı. Depozitoyu binde 9,48’den hesaplamadı.  Vergi dairesi harçlar servisini aradım yıllık kira ile depozitonun damga vergileri kıyas edilir hangisi yüksekse o tahsil edilir dedi ancak geçmişte verdiğimiz beyanlarda yıllık kira ve depozitonun damga vergisini hesaplayıp kesiyorlardı. Yapılacak işlem nedir?

GİB sisteminin yaptığı hesaplama ve VD cevabı doğrudur. En fazla vergi ödeme hangi işlemde ise o işlem üzerinden hesaplanır. 

Kira bedeli üzerinden, hesaplanan binde 1,89 vergi ile depozito ve tazminat üzerinden hesaplanan binde 9,48 vergi karşılaştırılır büyük olan ödenir.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) 

Sayı :B.07.1.GÎB.4.34.18.01-155[1-2012/137]-3128 

Konu : Üzerinde depozito tutarı bulunan kira sözleşmelerinde depozito tutarının ayrıca damga vergisine tabi olup olmadığı hk. 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, sahibi bulunduğunuz işyerini bir yıllığına kiraya vermek üzere 25/10/2010 ve 18/01/2011 tarihli iki ayrı kira sözleşmesi düzenlenerek ayrı ayrı şirketlere kiraya verildiği, söz konusu sözleşmelere ait damga vergisinin, birer yıllık brüt kira tutarları üzerinden hesaplanarak yasal süresi içerisinde beyan ederek ödendiği, ancak kira sözleşmelerinin “özel şartlar” bölümünde 25/10/2010 tarihli sözleşmede yıllık stopaj hariç net 37.200-TL. kira bedeli ile birlikte 3000-USD depozito tutarı yer aldığı, 18/01/2011 tarihli sözleşmede ise yıllık stopaj hariç net kira bedeli olarak 40.800-TL. ile 3400-TL.depozito tutarına yer verildiği belirtilerek, söz konusu depozito tutarlarının ayrıca damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır. 

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı; 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı hükme bağlanmıştır. 

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I- Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin; A/2 fıkrasında ise kira mukavelenamelerinin mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25; 1/A-2 fıkrasındaki kağıtlar için binde 1,65 olarak belirlenmiştir. 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ekinde alınan söz konusu kira sözleşmelerinin incelenmesinden, sözleşmelerde yıllık kira bedellerinin yanı sıra depozito ve teminat bedellerine de yer verildiği, kira geliri nedeniyle ödenmesi gereken gelir (stopaj) vergisine ilişkin tutarın kiracı tarafından ödeneceği hususu belirtilmek suretiyle bu tutarın da kira bedelinin bir unsuru olarak belirlenmiş olduğu anlaşılmaktadır. 

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu kira sözleşmelerinin, Damga Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca en yüksek vergi alınmasını gerektiren işleme ilişkin kiracı tarafından ödeneceği belirtilen gelir (stopaj) vergisi dahil brüt kira tutarı üzerinden binde 1,65 oranında damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. 


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Related Posts