Eski pres makinesi alacağız. Makinayı satan firma hurda faturası olarak KDV’siz kesmek istiyor. Biz bu makinaya elektrik aksamı motor vs. Ekleyerek demirbaş olarak kayıtlarımıza almak istiyoruz. KDV’siz olması sıkıntı yaratır mı?
Makinenin KDV’siz alınmasında bir sakınca olmaz.
255 hesaba (demirbaşa) değil, 253 hesaba alabilirsiniz. (2 ) nolu KDV ile beyan gerekmez.
Firmamız ocak ayında aktifine kayıtlı ticari aracını sattı ve ilgili araca ait giriş değeri amortisman ile tükendiğinden aracın satışının tamamı kardır. Satıştan doğan karımızı yenileme fonuna aktaracağız. KDV beyannamesinde ilgili satışın hasılatta gösterilmesi gerekmektedir. İlgili tutar hasılatta gösterilip daha sonra ters kayıt ile yenileme fonuna alındığından bu kez KDV kümülatif tutarı ile gelir tablosu hasılat tutarı uyumsuzluğu olacaktır. Burada nasıl bir yol izlememiz gerekir?
Ters kayıt ile yenileme fonuna alınmaz. Elde edilen kar 549 hesap da yer alır.
Ayrıca yapılan satış KDV beyannamesinde “DİĞER İŞLEMLER” BÖLÜMÜNDE 503 kod ile beyan edilir.
Satıştan KAR elde edilmesi ve fona alınması
—————————————/——————–
100/102/101/127/257 (B)
254 391 549 (A)
————————————–/———————–
Özelge: Mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiden tekstil makinesi alımında uygulanacak KDV oranı hk.
Tarih:
23/11/2011
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIİSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞIMükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü | |||
Sayı | : | B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-2108 | 23/11/2011 |
Konu | : | Mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiden tekstil makinesi alımında uygulanacak KDV oranı |
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiden tekstil makinesi alımında uygulanacak KDV oranı konusunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu hükme bağlanmış, aynı maddenin ikinci fıkrasında ise “Ticari, sınaî, ziraî faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliği Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, KDV mükellefiyeti bulunmayan bir gerçek kişi tarafından Firmanıza yapılacak tekstil makinesi teslimi, KDV Kanununun 1/1 inci maddesi kapsamında ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceğinden KDV nin konusuna girmemekte ve dolayısıyla KDV ye tabi bulunmamakta olup, söz konusu makina teslimi ile ilgili olarak düzenlenecek gider pusulasında KDV hesaplanmayacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.