Bir ücret veya gelir karşılığında bir işte çalışanlar, istihdam edilenleri oluşturur.
İşsizliği tanımlamak ise daha karmaşıktır. Bir kişinin işsiz olarak sayılması için
- Herhangi bir işi olmaması
- İş araması
- 15 yaş ve üzerinde olması
koşullarını aynı anda sağlaması gerekir.
İstihdam edilenler ve işsizlerin toplamı ise “işgücü” olarak adlandırılır:
İşgücü= Çalışan +İşsiz
Çalışma yaşı dışındakiler, iş aramayanlar, emekliler ve fiziksel olarak çalışamayacak durumda olanlar işgücü tanımına girmez. Örneğin:
- Hukuk fakültesinden mezun olan Ali, henüz iş aramadığı için işgücüne dahil değildir.
- İşini değiştirmeyi planlayan Elif, halen bir işi olduğu için çalışan olarak işgücünde yer alır.
- 12 yaşındaki Ahmet, çalışma yaşı dışında olduğundan işgücünde yer almaz.
- Emekli Zeynep Hanım da işgücüne dâhil değildir.
İşsizlik oranı, işsizlerin toplam işgücü içindeki ağırlığını verir.
İnsanların işlerini kaybetmeleri, iş arayanların sayısının artması veya iş arayanların iş bulması işsizlik oranını değiştirir.
İşsizlik türleri nelerdir?
Ekonomik büyüme, krizler, işgücündeki dönemsel değişiklikler işsizlik oranını etkiler. Temel olarak üç farklı işsizlik türü bulunur.
İlk olarak konjoktürel işsizlik ile başlayalım:
Ekonominin daraldığı dönemlerde talep azalır ve çalışmak isteyenlerin iş bulmaları zorlaşır. İşletmeler işe alımları azaltabilir, hatta çalışanlarını işten çıkarabilir. Bu da işsizlik oranını artırır.
Diğer bir işsizlik türü yapısal işsizliktir:
İş arayan kişilerin becerileri veya coğrafi dağılımları ile mevcut işler arasındaki uyumsuzluklar, yapısal işsizliğe neden olur. Örneğin üretimin çoğunlukla robotlarla yapılması, işgücüne olan talebi azaltır, işsizliğin artmasına neden olur.
Son olarak, çalışanlar sektör değiştirdiğinde, işgücüne giriş veya işgücünden çıkış yaşandığında ise geçici işsizlik görülür. Böyle durumlarda kişiler hemen iş bulamayabilir, işletmeler de uygun adayları bulmak için zaman harcayabilir.
Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.