İhracat faturası için düzenlediğimiz E-faturayı nasıl iptal ederiz?
Yapacağımız ihracat için kestiğimiz faturada menşei, ödeme şekli ve imalatçı bilgileri eksik girildiğinden faturayı iptal etmek istiyoruz.
Öncelikle bu bilgiler iptal gerekçesi olarak kabul edilebilir mi?
Bu bilgiler eksik olduğunda ileride bir problem yaratır mı?
Son olarak da fatura iptal işlemi hakkında bilgi almak istiyorum.
Süreç nasıl işliyor?
Hangi birimle irtibata geçmek gerekiyor?
İptal talebi verildiği takdirde işlem süresi ne kadar olacak?
Belirtilen alanlar gib açısından girilmesi teknik olarak aranan alanlar değildir. Bu bilgiler GTB mevzuatından kaynaklı bilgiler olup GTB’nin bunları görmeyi isteme yetkisi bulunmaktadır. Bu faturayı iptal etmek istiyorsanız GTB’nin kendi hazırladığı ve kendi sitesinde yayınladığı Gümrük işlemleri kılavuzunda açıklamalar mevcuttur.
Söz konusu kılavuza Gtb nin yayımlamış olduğu kılavuza göre işlem yapabilirsiniz.
http://risk.gtb.gov.tr/data/5919b56a1a79f56a642206d0/E-Fatura%20Uygulamas%C4%B1%20G%C3%BCmr%C3%BCk%20%C4%B0%C5%9Flemleri%20Klavuzu.pdf [^] adresinden ulaşılabilir.
İlgili kılavuzda yer alan aşağıdaki açıklamalara göre işlem yapılabilir;
“Sisteme giriş yapıldıktan sonra Sol üst köşede bulunan fatura sorgulama seçeneği ile Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan “EETN No” ve “VKN No” ile Tek Pencere Sistemi üzerinde oluşturulan ve gümrük beyannamesinde kullanılacak olan 23 haneli belge ID görüntülenebilecektir.
Bununla birlikte sol üst köşede bulunan “fatura listesi” ile mükellefin oluşturmuş olduğu faturalar 23 haneli TPS belge Id leri (belge no) ile birlikte liste halinde görüntülenebilecektir.
Bakanlığımız E-fatura Portalı’ndan görüntülenen 23 haneli belge ID, ilgili gümrük beyannamesinin 44 nolu hanesinde 0886 belge kodu ve 17243160110886000000888/1 belge ıd şeklinde kullanılır ve söz konusu e-fatura ile gümrük beyannamesi kalemi arasında sistemsel kontroller çalışır.
Herhangi bir uyumsuzluk olması durumunda ise sistem kullanıcıya uyarı mesajları verecek olup, e-faturanın veya ilgili gümrük beyannamesi kaleminin bilgilerinin değiştirilmesi gerekebilecektir.
Gümrük beyannamesi kaleminde kullanılan e-fatura ile ilgili beyanname tescilinden sonra değişiklik gerektiği durumlarda ise, söz konusu e-faturanın; “beyannamede düzeltme işlemi” yapılarak çıkarılması ardından Bakanlığımız e-fatura portalından iptal edilerek yeni bir e-fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
E-fatura iptal işlemi ekranda yer alan “İşlemler” sekmesinde bulunan “Fatura İptal Et” seçeneği ile yapılacaktır.
Not: Tek Pencere Sistemi üzerinden oluşturulan bir e-faturanın gümrük beyannamesinde kullanılması durumunda sistem iptal işlemine izin vermeyecek olup, yukarıda belirtilen işlemlerin yapılması gerekmektedir.”
Kaynak: Gib
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.