48 haneli binada dış cephe boyası, iç boyama ve muhtelif işler için müteahhit firma ile anlaşma yapacağız. Sözleşmeyi bina yönetimi olarak kat maliklerinin namına imzalayacaktır. Ancak tahsilatı müteahhit firma direkt kat maliklerinden yapacaktır. Müteahhit firma burada düzenleyeceği faturayı her kat malikine ayrı ayrı yapacağını beyan eder. Nedeni ise tahsilatları kat maliklerinden ayrı ayrı yapmasıymış. Eğer yönetim paraları toplayıp müteahhide yönetim ödeseydi o zaman fatura yönetim adına düzenlenir iddiasındaki hukukçuları böyle bildirmiş. Bu doğru bir uygulama mıdır?
Yapılan hizmet bir bütündür. Fatura Bina yönetimi adına düzenlenir.
Hizmet parça parça fatura edilmez.
Müşterim kendisinin de kullandığı (işyeri kendi mülkü) işyerini bir başkasına kiraya verdi. Kendisi de hala bu adreste faaldir. Bu kiralamada mükellefin kira geliri faturası mı düzenlemelidir?
Elde edilen Kira geliri GMSİ’dir.Fatura düzenlenmez. KDV hesaplanmaz.
Kiracı % 20 GV stopajı yapacak Mal sahibi yıllık GV beyannamesinde GMSİ olarak beyanına ilave edecektir.
Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.