Servis taşıma işi yapan mükellefim 29.02.2020 akşamı gece 24.00’e kadar çalıştığı firmaya servis çekiyor. Şubat ilk haftası çalıştığı firma hakedişini hesaplayıp şu kadar fatura keseceksin diyor. 06.03.2020 günü e-arşiv portaldan 31.01.2020 tarihine faturayı kesersek sıkıntı yaşar mıyız? Cezalı bir durum söz konusu olur mu?
Bilindiği üzere, e-arşiv fatura uygulaması 01.01.2020 tarihinden itibaren başlamıştır.
Sevk İrsaliyesi kullanılarak yapılan mal teslimlerinde, Fatura 7 gün içinde düzenlenmesi gerektiği VUK 230. maddesinde belirtilmiştir.
Hizmet teslimlerinde ise sevk irsaliyesi söz konusu olmadığı için faturanın; hizmetin verildiği anda düzenlenmesi gerekir.
7 günlük sürenin ertesi aya geçmesi halinde KDV 10/a. Maddesine göre faturanın ay sonuna kadar düzenlenmesi gerekir.
VERGİ USUL KANUNU
Fatura, Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 229. maddesinde, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika şeklinde tanımlanmış. https://www.gib.gov.tr/node/80543/pdf
göre faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerekmekte olup, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
7 günlük süre hesaplanırken ay sonlarına dikkat edilmesi gerekir. 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 10/a maddesine göre mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin ifası ile KDV yönünden vergiyi doğuran olay meydana gelmekte, bu işlemlere ait KDV’nin ise vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihin ait olduğu dönem KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Mal teslimi ve hizmet ifalarına ait KDV’nin, faturanın düzenlendiği ay değil, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği ay KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Aksine bir durum, KDV’nin geç beyanına neden olacak, bu ise vergi ziyaı cezası uygulanır.
SONUÇ: Konu hakkında GİB’nın muhtelif tarihlerde verdiği özelgelerde; KDV açısında faturaların ay sonuna kadar düzenleneceği yöndedir.
GİB e-uygulamalar portalından düzenlenecek e-arşiv faturalar geriye dönük tarihli olarak fiilen düzenlenebilir. Ancak daha sonra yapılacak Vergi incelemesinde cezai durum ile karşılaşılabilir.
Özel entegrasyon firması kullanıyoruz. E- fatura ve e arşiv faturalarını saklama yükümlülüğümüz var mı? Özel entegrasyon firması kendisi mi saklıyor?
VUK 509 Kapsamında; Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, arşivleme belgelerin doğruluğuna, bütünlüğüne ve değişmezliğine ilişkin olan her türlü elektronik kayıt ve veri, veri tabanı dosyası, saklama ortamı ile doğrulama ve görüntüleme araçlarının tümünü kapsamakta olup, e-Belgelere istendiğinde kolaylıkla erişebilmeyi, anlaşılabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve belgelerin okunabilir kâğıt baskılarını üretebilmeyi sağlayacak biçimde yerine getirilmelidir.
Bu yükümlülük, e-Belgelerin üçüncü kişiler nezdinde muhafaza edilmesi durumunda, muhafaza eden için de, yasal süreler içinde geçerlidir.
Mükelleflere ait e-Belgelerin yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması esas olup üçüncü kişiler nezdinde de elektronik saklama yapılabilecektir.
Başka mükelleflerden (Başkanlıktan izin alan saklamacı kuruluşlar dâhil) elektronik saklama hizmetinin alınması mükelleflerin e-Belgelerinin muhafaza ve ibraza ilişkin asli sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. e-Belgelerin muhafazasının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının geçerli olduğu yerlerde yapılması zorunludur. Bu zorunluluk yurt dışında ikincil bir arşivleme yapılmasına engel teşkil etmez.
Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.