T.C.HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI |
BASIN DUYURUSU
Bilindiği üzere, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 2017 yılından itibaren Bakanlığımızca bireysel yatırımcılara yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları çeşitli etaplar halinde ihraç edilmiştir.
2018 yılı Nisan ayında 4 ayrı etap halinde talep toplanarak ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının vadesi 1-22 Nisan 2020 tarihleri arasında dolmaktadır.
Yatırımcı kılavuzunda belirtildiği üzere, anapara bedelleri vade tarihinde yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak aktarılacaktır.
Bununla birlikte, yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının anapara bedeli 995/1000 saflıkta 1 kilogramlık külçe altın olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını olarak vade tarihinden (itfa tarihinden) sonra Ziraat Bankasından fiziken geri alınabilecektir.
Altın Tahvilinin / Altına Dayalı Kira Sertifikasının anapara bedelini külçe olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altın olarak almak istemeyen yatırımcıların ayrıca Ziraat Bankası’na başvurmasına gerek bulunmamaktadır. Söz konusu yatırımcılara, yukarıda belirtildiği gibi vade sonunda anapara bedelleri “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak ödenecektir.
Diğer taraftan, koronavirüs hastalığına (COVID-19) ilişkin alınan tedbirler uyarınca, Ziraat Bankası tarafından yatırımcılara gönderilecek SMS/elektronik posta ile yatırımcı taleplerinin Banka Şubelerine gitmeden telefon ya da elektronik posta aracılığıyla alınacağına ilişkin bilgi verilecektir.
Bu kapsamda, fiziki teslimatın süresi, teslimat yapılacak şubeler, teslimatın şekli, belirtilecek tarih aralığında fiziki altının teslim alınmaması halinde yatırımcılardan tahsil edilecek komisyon ile ilgili gerekli bilgilendirme Ziraat Bankası tarafından ayrıca yapılacaktır.
Ziraat Bankası tarafından açıklanacak tarihler içinde teslim alınmayan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınlarının 1000/1000 karşılığı, yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına kayden geçirilecektir.
Aşağıda yer alan tabloda, 2018 yılı Nisan ayında ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarına farklı etaplarda yatırım yapan yatırımcılara yönelik her bir etap için ayrı bir fiziki altın talep etme dönemi yer almaktadır. Bu kapsamda, örneğin, 2018 yılında 1. etap döneminde (26-30 Mart 2018) altınlarını Ziraat Bankası’na teslim eden yatırımcıların fiziki altın talep etmeleri için 23 – 27 Mart 2020 tarihlerinde Ziraat Bankası’na taleplerini iletmeleri gerekmektedir.
Diğer etaplarda yatırım yapan yatırımcıların kendi etapları için belirlenen Fiziki Altın Talep Etme Dönemlerinde Ziraat Bankası’na taleplerini iletmeleri gerekmektedir.
Aşağıda belirtilen Fiziki Altın Talep Etme Dönemlerinde fiziki altın talebinde bulunmayan yatırımcıların vade sonunda ayrıca fiziki altın talebinde bulunma hakları bulunmamaktadır.
Kaynak:T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı – 20.03.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.