Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ocakta ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 2,5 artışla 15 milyar 48 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu rakam tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamıdır.” dedi.
Bakan Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile Ticaret Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret verilerini açıkladı.
Bu yıl ihracat vizyonu kapsamında, dijital pazarlama faaliyetlerine yönelik desteklerin gelecek dönemde de artarak sürdürüleceğini ifade eden Pekcan, e-ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılacağını söyledi.
Pekcan, 2019 yılında kamuoyuyla paylaştıkları İhracat Ana Planı’nda belirlenen 17 hedef ülke ve 5 hedef sektöre yönelik odaklanma çalışmalarının sürdürüleceğine işaret ederek, bu ülkelere yönelik ihracatçılara ilave destekler sağlanacağını bildirdi.
Ayrıca, ihracata yönelik devlet yardımları, sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleri, ihracatın tabana yayılması çalışmaları, Sanal Ticaret Akademisi eğitimleri, KOBİ’lere yönelik Eximbank finansman imkanlarının artırılması, ticaret diplomasisi faaliyetleri ve Bakanlığın diğer çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Pekcan, “Tüm bu gayret ve çalışmaların desteği ve ihracatçılarımızın her zamanki azmiyle pandemi sürecindeki gelişmelere de bağlı olarak 2021 yılı için öngörülen 184 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
– “Tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamı”
Pekcan, 2020 yılını önemli rekorlarla kapattıktan sonra, 2021 yılını da olumlu bir ihracat rakamıyla açıyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Ocak ayı ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre, 2 iş günü eksik olmasına rağmen yüzde 2,5 artışla 15 milyar 48 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamıdır. Bu rakam, ihracatımızda geçen yılın son çeyreğinde görülen büyüme sürecinin devam ettiğini göstermektedir. Öte yandan, ocak ayında ithalatımız, geçen senenin aynı ayına göre, yüzde 5,6 azalışla 18 milyar 123 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayı dış ticaret açığı, 3 milyar 75 milyon dolar olmuştur. Bu da geçen sene ocak ayına göre yüzde 32’lik bir azalışa karşılık gelmektedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ocakta geçen sene ocak ayına göre 6,5 puan artışla yüzde 83 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmiştir. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 87’dir.”
– “Ülkemizin makroekonomik istikrarını destekleyen bir gelişme”
Bakan Pekcan, gerçekleşen ocak ayı ihracat değerini, küresel ekonomide devam eden belirsizlik ortamı, ikinci dalga nedeniyle ticaret ortaklarında devreye konulan kısıtlamalar, teslimat sürelerinde gecikmeler ve lojistik maliyetlerdeki artışlar gibi gözlenen arz kısıtlarına rağmen önemli ve başarılı bir performans olarak gördüklerine dikkati çekerek, “İhracattaki artışla ithalattaki gerileme, dış ticaret açığının ocak ayında azalmasına yol açmıştır. Bu da elbette ülkemizin makroekonomik istikrarını destekleyen bir gelişmedir.” ifadelerini kullandı.
Pekcan, dış ticaretteki bu güçlü performansı koruyup geliştirmek için, özel sektörle birlikte çalışmaları ve gayretlerini sürdüreceklerini kaydetti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından çıkış sürecinde ve salgın sonrasındaki dönemde atılımlarını sürdüreceğini belirterek, “Küresel ekonomi içinde çok daha güçlü bir pozisyonda olacağımıza inanıyoruz. Doğrudan yatırımlar ve uluslararası ticaretin en canlı aktörlerinden birisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Zorlu bir yılın tamamlanmasına karşın salgının henüz tam anlamıyla geride kalmadığına işaret eden Pekcan, “Bir taraftan ülkemizdeki aşılama çalışmalarında önemli ilerleme kaydedilirken bir taraftan da çeşitli destek ve finansman imkanları ile başta esnaf-sanatkarlarımız ve küçük işletmelerimiz olmak üzere özel sektörümüzün yanında olmayı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Pekcan, 20 Ocak itibarıyla esnaf ve sanatkarlara doğrudan gelir ve kira destek ödemelerinin yapılmaya başlandığını anımsatarak, desteklere başvuru sürelerini de 31 Mart’a kadar uzattıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni destek mekanizması kapsamında lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan, 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapılacağını anlatan Pekcan, “Buna göre cirosu 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerimize 2 bin liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3’ü oranında destek ödemesi gerçekleştirilecektir.” ifadesini kullandı.
Pekcan, 2020 yılı genelinde de, başta Ekonomik İstikrar Kalkanı Tedbir Paketi çerçevesinde olmak üzere, farklı adımlarla özel sektöre yönelik vergi, istihdam, finansman noktasında pek çok kolaylık ve destek sunulduğuna işaret etti.
Bakanlığın geçen yıl mal ve hizmet ihracatçılarına toplamda 3 milyar 150 milyon lira destek ödemesi gerçekleştirdiğini dile getiren Pekcan, “Bu yıl da ihracatçılarımıza 4,1 milyar lira destek vermeyi hedeflemiş bulunmaktayız. Türk Eximbank ise geçtiğimiz sene kredi ve sigorta finansman desteği olarak bir önceki seneye göre yüzde 3,6 artışla 45,6 milyar dolar finansman sağlamıştır. Bu sene de hedefimiz bu rakamı daha da artırmak.” dedi.
– “Türkiye’nin dış ticaret ve büyüme performansı pozitif yönde ayrıştı”
Bakan Pekcan, sağlanan desteklerle Türkiye’nin büyüme ve dış ticaret performansı bakımından pek çok ülkeyi geride bırakarak pozitif yönde ayrıştığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Pandemiye ve pandeminin küresel ekonomide yol açtığı tarihsel daralmalara rağmen gerçekleşen bu performans her zaman altını çizdiğimiz üzere Türkiye ekonomisinin sahip olduğu dinamizm ile üretim ve ihracattaki yüksek potansiyelimizin bir göstergesidir. Sergilenen bu güçlü duruş ve direnç üreticimizin, emekçilerimizin, sanayici ve ihracatçımızın ve tüm Türkiye’nin başarısıdır. Güçlü duruşumuzu korumakta ve sürdürmekteyiz.”
– “PMI’daki yükseliş gelecek dönem için oldukça olumlu bir sinyal vermektedir”
İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarının 2020 Mayıs’tan bu yana yükselişini sürdürdüğünü belirten Pekcan, reel kesim güven endeksinin de yıllık bazlı artışını 2020 Aralık ayının ardından ocakta da devam ettirdiğini anlattı.
Bakan Pekcan, dün açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI), ocakta aylık bazda 3,6 puan gibi güçlü bir artışla 54,4’e yükseldiğini anımsatarak, “Bu da Temmuz 2020’den bu yana en güçlü iyileşmeye işaret etmekte ve gelecek dönem için oldukça olumlu bir sinyal vermektedir.” diye konuştu.
Yeni İhracat Siparişleri Endeksi’nde de 5,7 puanlık artış kaydedildiğini ifade eden Pekcan, endekslerdeki bu artışlarla Türkiye’nin diğer ülkelerden net biçimde pozitif yönlü ayrıştığını söyledi.
– “Pandemi sonrası küresel ekonomide çok daha güçlü pozisyonda olacağımıza inanıyoruz”
Pekcan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), yakın zamanda yayımladığı raporda 2021 için küresel ekonomik büyümede yüzde 5,5 ve küresel ticarette yüzde 8’lik artış tahmininde bulunduğunu anımsatarak, Türkiye için 2021 büyüme beklentisinin ise 1 puan yukarı yönlü revizyonla yüzde 6 olarak açıklandığını anımsattı.
Salgının kontrol altına alınması ve dış pazarlarda görülecek iyileşmelerin Türkiye’nin ihracatına hızlı ve güçlü biçimde yansıyacağını belirten Pekcan, “Türkiye olarak pandemiden çıkış sürecinde ve pandemi sonrası yeni dönemde atılımlarımızı sürdürerek küresel ekonomi içinde çok daha güçlü bir pozisyonda olacağımıza inanıyoruz. Doğrudan yatırımlar ve uluslararası ticaretin en canlı aktörlerinden birisi olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Pekcan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Nitelikli insan kaynağımız, jeostratejik konumumuz, rekabetçilik avantajlarımız, üretim, kalite ve ihracattaki sağlam altyapımız, yenilikçilik vizyonumuz, geniş pazarlara yakınlığımız, her geçen gün çeşitlenen yerli üretim ve yerli teknoloji çalışmalarımız, ekonomi ve hukuk alanında başlattığımız yeni reform süreci ve Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde ülkemizde ve bölgemizde alınan güçlü inisiyatifler ve sergilenen liderlik bizi sağlam adımlarla gelecek dönem hedeflerimize ulaştıracaktır.”
Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.